Tara Hategului

     

    
        De ce Tara Hatelui  ?  Nu voi intra in detalii istorice pentru ca ar trebuii sa scriu multe pagini despre aceasta "tara" , asa ca voi trece direct la subiect si anume , ce putem vizita aici . Pentru inceput voi atasa o harta a acestei regiuni , ca toata lumea sa stie despre ce voi vorbi in continuare .


  Cum ajungem :

   - pe DN 68 care face legatura intre Caransebes si Hateg
   - pe DN 66 care face legatura intre Petrosani si Hateg 
   - pe DN 66 care face legatura intre Simeria si Hateg 

  Ce putem vizita

Si aici incepe "distractia" , pentru ca nici nu stiu cu ce sa incep pentru inceput , dar hai sa o luam de la vest spre est , si anume plecand din Caransebes sa vedem ce ne iese prima data in cale 

   Poarta de Fier a Transilvaniei  sau Tapae , se presupune ca aceasta este denumirea antica a acestei trecatori , si face legatura intre cele 2 regiuni istorice , Banat si Tara Hategului . Aici se presupune ca a avut loc celebr batalie de la Tapae din anul 88 ,  dintre daci si romani , batalie ce a pus capat razboiului dintre anii 85-88




        Trecand de Poarta de Fier a Transilvaniei dam nas in nas , in adevaratul sens al cuvantului cu antichitatea  si anume , Sarmizegetusa Ulpia Traiana , sau pe numele ei complet  Colonia  Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa . Aceasta era capitala Daciei romane si era situata la o distanta de aproximativ 50 km de Sarmizegetusa Regia , capitala dacilor. Colonia a fost construita dupa anul 106 A.D , dupa incheierea razboaielor intre daci si romani , mai exact cele  2 mari razboaie din anii 101-102 si 105-106 .









       Continuand deplasarea spre Hateg zarim un indicator , spre dreapta , care ne indruma spre localitatea Rau de Mori . De aici drumul se bifurca spre stanga catre Cetatea Colt sau Castelul din Carpati ,  Manastirea Colt , Rausor , iar spre dreapta catre Lacul Gura Apelor si implicit catre una din portile Retezatului , dar despre Retezat in alta zi .
Castelul din Carpati sau Cetatea Colt , se pare ca ar fi fost sursa de inspiratie a romanul cu acelasi nume a marelui scriitor Jules Verne . Cetatea dateaza din sec. XIV-lea , cand a fost ctitorita de cneazul Candea . In ziua de azi cetatea se afla intr-o stare avansata de degradare .






   Peste drum se gaseste Manastirea Colt , este una dintre primele manastiri atestate din Romania , fiind construita la inceputul sec XIV . De la mijlocul sec. XVII si pana in 1989 manastire a fost in paragina , abia in 1989 la interventia Episcopiei Aradului se decide reluarea vietii monahale aici.






      Parasind acest mic colt de rai si intorcandune catre DN 68 si indreptandune catre Hateg , ajungand in dreptul localitatii Totesti , veti zari un indicator , spre stanga , care va indruma spre localitatea Densus. Ajungand in localitate veti gasi , Biserica Sfantului Nicolae din Densus , cea mai veche biserica romaneasca . Parerile asupra bisericii sunt impartite , unii spun ca ar fi fost un mausoleu al unui general roman , altii ca ar fi fost un templu inchinat zeului roman Marte , dar cea mai vehiculata parere este cea care sustine ca actuala biserica a fost un templu roman crestinizat , adica fiind cea mai veche biserica paleocrestina din Romania , fiind si prima biserica  costruita pe teritoriul Daciei.






    Lasand in urma localitatea Densus , ne indreptam catre "capitala" Tarii Hategului , mai precis Hateg , renumit datorita berii care ii poarta numele Hategana .Aici va recomand sa vizitati Rezervatia de Zimbrii Hateg , desi nu va mai pot spune cu exactitate cati mai sunt . 
  

Lasam in urma si zimbrii plecam intr-un scurt pelerinaj la Manastirea Prislop , la mormantul lui Arsenie Boca , unde florile nu se ofilesc niciodata , si la grota Sf. Ioan de la Prislop .






Tot aici , mai exact la 3 km de Hateg va recomand sa vizitati Biserica de la Sintamaria Orlea , astazi aceasta biserica este reformata si tot in localitate mai puteti vizita Castelul Contelui Kendeffy.








Iar pentru final am lasat unul dintre cele mai marete obiective si anume , MUNTII RETEZAT , dar despre acestia vom vorbii intr-o alta zi , pentru ca sunt destule de spus , dar ca sa va fac curiosi voi atasa cateva poze